ko nozīmē vārds somatika?

Ko nozīmē vārds SOMATIC?

Ik pa laikam kāds man šo jautājumu uzdod. ‘SOMA’ nāk no grieķu valodas un nozīmē THE BODY / ĶERMENIS. Bet sengrieķi neatdalīja ķermeni, prātu un garu, viņu uztverē visi mūsu būšanas aspekti bija kā viens. Līdz ar to vārds SOMATIC varētu skaidroties kā LIVING WHOLENESs jeb dzīvais veselums.

 

SOMA ietver visu, tas ir kaut kas vairāk kā tikai ķermenis. Mentālais – Garīgais – Fiziskais.  

Mēs šajā dzīvē esam piedzimuši kā sensitīvas jutīgas somatiskas būtnes. Mūsdienu pasaulē vārds sensitīvs skan ar tādu kā nedaudz negatīvu pieskaņu - Vājš. Bet no angļu valodas tulkojot SENSITIVE nozīmē FULL OF SENSE. Mēs esam pilni ar šo te sense jeb maņām, kas sevī ietver VISAS maņas, jutību, spēju just. Mēs jūtam sevi. Esam apzināti savā ķermenī. Mēs esam dzīvi.

Ja mēs ilgi esam turējuši sevī pārdzīvojumus, aizvainojumus, traumu, sāpi un caur to radījuši savam ķermenim dažādas pašaizsargāšanās reakcijas savā nervu sistēmā, tas nozīmē, ka mūsos ir šī te neizreaģētā enerģija un ķermenis velta visu savu resursu, lai pie tās turētos, kas rezultātā atņem tev enerģiju citām lietām un tu lēnām notrulinies, paliec bez emocijām vispār, bez spējas sevi sadzirdēt. To mēdz arī saukt par ‘living death’- mēs itkā esam dzīvi, bet mūsos nav vispār nekādas dzīvības. Tas ir tas mirklis, kad mēs vienkārši funkcionējam jeb izdzīvojam.

Un interesantā kārtā šī nejušanas sajūta arī ir aktīva darbība, kas nozīmē ka būšana šajā bezemociju un bezjušanas stāvoklī patērē mūsu ķermenim MEGA daudz enerģiju, kas mūs reāli attur no citu lietu darīšanas -hobijiem, aktivitātēm, izklaidēm, projektiem, utt., jo mūsu nervu sistēma visu laiku strādā pie tā, lai tevi saglabātu šajā nejūtības stadijā. Šim procesam pat ir aŗī termins – PARASITIC TENSION jeb parazitārais saspringums. Tas paņem no ķermeņa vairāk enerģijas, lai nospiestu emocijas nekā tās izliktu uz āru.

 

Mūsu dabā ir JUST un PILNĀ SPARĀ.

 

Ir pierādīts, ka cilvēkam ir nepieciešams tikai 90 sekundes, lai izstrādātu emocijas. Tas nozīmē, ka katru dienu mums vajadzētu veltīt pāris minūtes, tikai pāris minūtes, lai darītu kaut kādas fiziskās aktivitātes, tādā veidā izreaģējot šo uzkrāto enerģiju – tas var sevī ietvert kratīšanos, jogu, skriešanu, jebkuru citu fizisku aktivitāti vai kustību, arī elpošana palīdz šo enerģiju kustināt.

Previous
Previous

HEALING = RECONNECTING

Next
Next

Kāda starpība starp top down un bottom up!