Kāda starpība starp top down un bottom up!

Šajā rakstā izmantošu terminus TOP DOWN un BOTTOM UP. TOP DOWN ir tad, kad mēs sākam strādāt vispirms ar savu prātu un tas mūs noved pie sava ķermeņa un emociju apzināšanas. Bet BOTTOM UP ir kad mēs sākam ar ķermeni, emocijām, sajūtām un tad tikai pārejam strādāt ar prātu.




Mēs pa lielam esam BOTTOM UP būtnes!

Mēs esam dzīvnieki. Mēs vispirms sajūtam sensācijas savā ķermenī kad kaut kas notiek, tad mēs sajūtam emociju ko šī pieredze sniedz un tikai tad mēs pieliekam stāstu savā prātā un izdomājam scenāriju.

Iemesls kāpēc somatiskās prakses šobrīd ļoti sāk izaugt ir tas, ka mēs ļoti ilgu laiku esam fokusējušies uz šo TOP DOWN shēmu, intensīvi strādājam ar savu prātu, domāšanu un tikai tad pievēršamies tam, kā mūsu domas ietekmē mūsu ķermeni un emocijas.

Savienojoties ar savu ķermeni caur elpu, caur traumas atbrīvošanu, caur savas nervu sistēmas apzināšanu un emocijām tu strādā ar BOTTOM UP praksēm.

Mums ir jāatrod tā saikne ar savu iekšējo inteliģenci, kas mūsos visos ir.

 

Kas mums kā sabiedrībai visvairāk pietrūkst ir tas mīlošās mātes rūpju pilnais apskāviens, pilnīga pieņemšana un atbalsts, un tas ir tas ko visbiežāk pirmajās sesijās cilvēki izjūt. Pilnīgu mīlestību un drošību ieskatīties acīs tām visām bērnības traumām, kas mūsu nervu sistēmā dzīvo. Lielākā daļa no visām mūsu traumām un pieredzēm ir tieši radušās bērnībā, jo mūsu vecāki darīja labāko ko viņi zināja, bet lielākoties apstākļi bija tādi kādi bija Un ļoti daudz kas tiek nodots mums caur nervu sistēmu jau kamēr mēs esam mātes vēderā.

 

Ko tu vari darīt lai sāktu apzināties sevi, neko par to nemaksājot?

Pievērst uzmanību sev, tam kas tevī notiek. Apzināties sevi.  Šeit neliela praksīte:

1. Atrodi ērtu vietu, kur būt netraucēti, aiztaisi acis un pajūti kā tu jūties FIZISKI ķermenī. Vai tur kaut kas sāp, un piefiksē šo sajūtu, piem. muguras sāpes. Pajūti šīs sāpes, pievērs tām fokusu.

2. Pēc tam, pavēro vai ir kāda emocija, kas ir klātesoša saistībā ar šo sāpi, varbūt aizkaitinājums, dusmas, stress,

3. Tad, kad tu esi piefiksējis, ka tevī ir šī fiziskā sāpe, ir šī emocija. Kā tas ietekmē to kas notiek tavā prātā? Pievērsies prātam. Kāds scenārijs vai doma tevī cirkulē jau ilgāku laiku vai varbūt tieši šobrid un paskaties vai tie visi īstenībā nav savstarpēji saistīti. Piem. – kaut man būtu vairāk laika, kaut man būtu iespēja paņemt brīvu, loti gribas atpūsties un aizbraukt atvaļinājumā utt.

 Redzi, tavs ķermenis ar šo sāpi stimulē tevī šīs sajūtas – aizkaitinājumu, dusmas, kas sāk raisīt tevī šo stāstu par vēlmi atpūsties un no visa aizmukt.

šeit prakse vadītā versijā audio/video 



Ļoti bieži mēs nemaz nespējam fiziski aprakstīt kā mēs jūtamies, kas mūsos notiek, jo mēs nezinām kā to visu salikt kopā. Šī prakse burtiski sasummē visu, kas šobrīd tevī notiek. Un šajā mirklī tu vari arī būt patiess gan pret sevi gan citiem, jo tu zini kā tu jūties, tu esi lietas kursā kas ar tevi notiek. Arī pārējie to spēs nolasīt, ka tu esi patiess.

Un tikai tad kad mes saprotam šo mēs varam pievērsties TOP DOWN praksēm. TOP DOWN ir tava spēja lemt, pieņemt lēmumu, izvēlēties. Šis ir mirklis, kur intuīcija ienāk. Ir brīži kur tev vienkārši ir jātic tai balsij iekšā, tev ir jāpaļaujas, ar savu prātu jāpieņem lēmums, ka tavs ķermenis vienkārši zin, bet ja tu nejūti sevi un nejūti, kas tevī notiek savienoties ar savu intuīciju ir tik sarežģīti.

Mums kā cilvēkiem ir tikai tik daudz mentālā kapacitāte cik ir, un reizēm lēmuma pieņemšana ar prātu var sākt palikt ļoti grūti izdarāma, jo prāts jau vārās un burbuļo no visa, pārņem neskaidrība un šaubas par visu. Tas ir vissarežģītākais - VIENKĀRŠI PIEŅEMT LĒMUMU. Tamdēļ mums ir jāspēj sajust savas atbildes no somatiskā skatu punkta. Tad kad tu esi savienots ar savām emocijām, savu ķermeni. Tu zini.

Tas nav tāds punkts ko tu sasniedz un viss. Tas ir dzīves darbs un prakse kas paņem laiku.

 

Mērķis ar somatiku ir, ka tu nonāc tik lielā emocionālajā un fiziskajā skaidrībā pats ar sevi, ka tu zini, kas tev ir jādara, kādi ir tie soļi kas tev jāveic, kur tev jāiet. Tev nevajag nevienu guru vai tantiņu, kas pieņems lēmumu tavā vietā. Šajā mirklī visi prāta izaugsmes semināri un kursi ienāk, lai tev palīdzētu tavas idejas un sajūtas materializēt. Sastrukturizēt un realizēt.

 

ĶERMENIS & PRĀTS ir tā kombinācija caur kuru mēs varam atvērt pilno cilvēka potenciālu.

 

ja angļu valoda tev nav sveša iesaku noklausīies šo podkāstu (tikai 19 min).

Previous
Previous

ko nozīmē vārds somatika?

Next
Next

Vai Elpas sesija ir domāta tev?