TIEŠĀ & NETIEŠĀ ATMIŅA

 

Explicit & Implicit memory jeb tiešā un netiešā atmiņa.

 

IMPLICIT jeb netiešā atmiņa ir tā, kas ir vadīta no mūsu instinktiem, emocijām. Tā ir neapzināta un ietekmē mūsu sensorā motora reakcijas – kā mēs staigājam, dejojam, sevi prezentējam pasaulē (tā vienkārši notiek un tev par to nav jādomā). To varētu saukt par ķermeņa atmiņu. Tu brauc ar auto un paralēli esi savās domās, tev nav visu laiku jāfokusējas uz pedāļiem, ātrumu utt., tas pa lielam vienkārši notiek.

EXPLICIT jeb tiešā atmiņa ir vairāk kā mentāls, prāta process. Pateicoties šai atmiņai tu spēj atcerēties reālus faktus, notikumus, cilvēkus, konkrētus dzīves brīžus utt.

ŠĪ TE NETIEŠĀ ATMIŅA, ĻOTI BIEŽI UZTVER APKĀRTNI CAUR ZEMAPZIŅU, VIŅA UZTVER VISUS KODUS, ZEMTEKSTUS UN ENERĢIJAS APKĀRT VAI TU TO GRIBI VAI NĒ. VIŅA SKENĒ, VIŅA KONSTANTI PĒTA UN IZZINA VIDI UN TO KAS NOTIEK, LĪDZ AR TO BIEŽI TĀ UZTVER SIGNĀLUS NO CITIEM KURUS TU AR SAVU PRĀTU NEAPZINIES UN TOS NOGLABĀ TAVĀ ĶERMENĪ UN ATTIECĪGI REIZĒM TU VARI REAĢĒ UZ KONKRĒTU SITUĀCIJU KAUTKĀ SAASINĀTI UN PĒCTAM DOMĀ ‘‘ A KAPĒC ES TĀ REAĢĒJU?’’ ŠAJĀ GADĪJUMĀ PRĀTS ĪSTI NESAPROT KAS UN KAPĒC.

Esmu novērojusi pati uz sevis un uz klientiem, ka reizēm sesiju laikā ķermenis pēkšņi sāk kaut kā reaģēt – kratās roka pēkšņi viena, vai raustās kāja – pŗātam vispār tas nav saprotams, kas notiek. Reizēm ir tā ka cilvēks ļoti sāk raudāt, bet arī nenāk nekāda sajŪta vai vīzija vai atmiņa par ko šis ir – vienkārši raud vai smejAS. Šie ir tie piemēri, caur kuriem mēs redzam, kā ķermenis pats vienkārši atbrīvojas no kaut kādas pieredzes, un mums pat nav svarīgi to zināt, KAS TAS IR. Tāpat kā suņi – ik pa laikam noskurinās, viņi to dara lai atbrīvotu kaut kādu sakrājušos enerģiju dienas laikā.

 

Šī netiešā atmiņa ir tās autopilota darbības, rīcības un uzvedības modeļi ko mēs veicam. Mūsu dzīvē tās var atspoguļoties caur dažādām alerģijām, trigeriem, trauksmi, atkarībām, JA TĀS NETIEK IZREAĢĒTAS.

Lai atlaistu šo atmiņu – mums ne vienmēr ar prātu ir jāsaprot kas tas ir. Mums vienkārši ir jāpieņem lēmums, ka mēs to vēlamies, jāļauj sev pilnībā būt un sesijā jāiet ar pilnībā atvērtu sirdi un prātu.

Piemērs: sesijas laikā tu sajūti, ka tev nereāli sāp mugura, tā sāpe izraisa pēkšņi kaut kādu emociju, emocija tev atgādina kaut kādu pieredzi vai notikumu, tu sāc raudāt – notiek release JEB TU ATLAID ŠO EMOCIJU no ķermeņa un muguras sāpe pāriet.

Previous
Previous

integrācija

Next
Next

izproti nervu sistēmu